En els restaurants de cuina catalana de Barcelona podràs trobar autèntics plats com els peus de porc, bunyols, calçotades, escalivada, arròs a la cassola, cap i pota i com no, el mític acompanyant, “el pa amb tomàquet”. Incomptables són les meravelles d’aquesta tradició culinària, una cuina amb la base del Mediterrani i amb petites influències de la gastronomia francesa, valenciana i balear.
Trobar un restaurant o una masia on el sabor tradicional sigui exquisit no és cosa fàcil, per això en aquest article et proposo assaborir la cuina catalana tal i com es mereix i conèixer els 12 millors restaurants que mantenen viu el receptari tradicional de Catalunya.
Quan es parla del menjar català cal tenir en compte que és una de les cuines més diverses i completes del territori nacional. És el resultat de segles d’evolució i de la transmissió de l’art culinari català de generació en generació.
Els plats típics catalans es caracteritzen per tenir entre els seus ingredients principals productes del mar, de la muntanya i de l’horta. Es fan servir en abundància varietats de verdures como el tomàquet, l’all, la ceba, el pebrot, l’albergínia, la carxofa i les olives. A més, és força habitual la barreja de sabors que normalment no haurien d’anar junts, però que sense cap mena de dubte han estat tot un encert pel paladar, com per exemple, el pollastre amb escamarlans, els peus de porc amb llamàntol i cargols o la paella valenciana, a la que també se li afegeix marisc.
Les salses són una altra part important de la gastronomia catalana, molt més que en la espanyola. Per exemple, la salsa Romesco per les calçotades, el sofregit, la samfaina (semblant al pisto espanyol però se li afegeix pebrot, albergínia i carbassó) o la típica salsa alioli, tot sovint acompanyant imprescindible de les carns, les verdures i l’arròs negre.
A mesura que vas recorrent Espanya t’adones de com cada comunitat té una identitat gastronòmica única i diferent però que tanmateix está estretament relacionada amb la resta. No succeeix d’altra forma amb la cuina tradicional catalana tot i que té influències de la resta del país, sobretot de la zona sud, la seva identitat és única i se’n poden reconèixer alguns elements.
Un clar exemple és la barreja de peixos i carns en el mateix plat, cosa que sembla estranya en la resta del territori ibèric. A més, és molt característic el predomini de l’all en les salses, la forma de rostir els vegetals per a que tinguin aquest sabor a fumat, la tradició de les salsitxes de porc a les que se’ls hi pot posar pebre (fuet, botifarra…) i per descomptat la tradició que més crida l’atenció de la resta d’Espanya, el “pa amb tomàquet” i les calçotades.
En tota Barcelona hi ha centenars de restaurants on preparen amb molta cura els plats més típics de la regió, restaurants de gastronomia gourmet, restaurants de tapes, masies catalanes restaurants, petits establiments, orgull de la cultura gastronòmica de Catalunya.
Els següents restaurants de cuina catalana a Barcelona han estat triats amb molta cura segons els productes de qualitat amb què treballen, la relació qualitat-preu i per descomptat el respecte que mostren pel receptari català.
Aquest restaurant de cuina catalana és la primera parada del nostre viatge, i sense cap mena de dubte, la meva favorita. A Manà 75 hi trobaràs plats catalans fets amb productes de qualitat i per un preu que es queda curt al sabor, a la textura i a la presentació de cadascun d’ells. A més, aquí es preparen les millors paelles de Barcelona en una cuina oberta a la vista dels comensals. Tenen un ambient familiar, tranquil i enriquit amb la brisa del mar.
Un restaurant familiar de barri amagat en un dels carrers estrets de Gràcia i que ofereix plats típics de les terres catalanes. La seva especialitat són els esmorzars de forquilla, les carns a la brasa i els plats amb productes de temporada.
El jardí interior d’aquest acollidor i petit local va ser amor a primera vista, tot i que per la façana pot passar desapercebut. Està situat al cor de Gràcia i ofereix plats de la cuina tradicional catalana amb una reinterpretació exquisida i sorprenent.
Des de 1786 Can Culleretes és un dels restaurants més antics de Barcelona. La tradició preval amb els productes típics catalans i amb les receptes tan clàssiques com ells: els canelons, la crema catalana y l’especial garrí a la catalana.
No pot faltar el clàssic “7 Portes” del port barcelonès que des dels seus inicis és el preferit dels vilatans per a degustar plats de la cuina tradicional catalana i on els protagonistes són el marisc, els peixos i sense cap mena de dubte les paelles.
T’imagines que no només pots degustar els plats típics catalans sinó que també pots reviure l’ambient de les tasques antigues de La Barceloneta? Així et sentiràs a Can Paixano, com en un viatge en el temps cap a un bar tradicional on serveixen les clàssiques tapes i entrepans de Catalunya.
La Gormanda és un punt de trobada entre la delícia tradicional i la perfecció del modern, cosa que resulta ser una experiència única i deliciosa. La decoració és sorprenent, encara que no gaire més que els tocs d’autor de la xef Carlota Claver.
La famosa xef Ada Parellada, ben coneguda pels qui viuen a Catalunya, ha sabut escalar de forma única el menjar típic català. Des de la decoració, l’ambient i fins les últimes postres, Semproniada promet una vetllada més que especial.
Més enllá de la gastronomia tradicional de Catalunya, Terra D´Escudella s’enfoca en el menjar popular, els guisats de carn catalana, sandvitxos per esmorzar, entrepans i croquetes. Una taberna urbana i informal al barri de Sants que no et deixarà indiferent.
Els guisats de les àvies aplicats al repertori de tapes. En aquest local hi trobaràs menjar tradicional català elaborat amb un toc creatiu i d’alta cuina. La versió del bacallà és una obra d’art i un tribut a la tradició, per no parlar de la bomba i dels “morralets a la brutesca”.
Gaudeix del bon temps a la terrassa verda de Manà75.
Brisa del mar, olor de romaní i l’ aroma de l’ arròs…
Descobreix el paradís de La Barceloneta!
Si el que busques és assaborir la gastronomia de Catalunya de cap a peus, no et pots perdre el menú degustació del Mitja Galta. Un restaurant familiar i petit però amb molta demanda entre els coneixedors de la gastronomía local. Fàcilment un dels meus favorits del barri de Sants.
La Ceba és un restaurant emblemàtic de Gràcia que des de 1984 rep els seus comensals amb un ambient molt familiar, sense pretensions i amb una decoració típica catalana. Serveixen més de 50 varietats de truites i una bona cuina tradicional catalana feta a foc lent i amb molt de carinyo.
Ells mateixos es defineixen com el “restaurant català de tota la vida” , i és ben veritat. Des de 1928, en el cor de Sant Andreu, El Versalles ofereix les delícies de la terra en plats com carns, pastes, tapes i entrepans. La decoració “Art Nouveau” és un altre dels atractius d’aquest local.
No hi ha cap mena de dubte que la cuina tradicional catalana en Barcelona és una veritable joia culinària que ha sabut mantenir les arrels al llarg dels anys a Barcelona. Amb la seva rica història i la seva combinació de sabors única, és una experiència gastronòmica que no et pots perdre durant la teva visita a la Ciutat Comtal.
Si estàs buscant els millors llocs per degustar plats típics catalans, una especial recomanació és Maná 75. Aquest restaurant destaca per la seva excepcional relació qualitat preu i el seu acollidor ambient que et transportarà a l’essència de la cuina catalana. Fes la teva reserva amb antelació i prepara’t per assaborir els autèntics plats típics de Catalunya en aquest encantador restaurant. ¡Bon profit!
Sigues el primer a conèixer els millors restaurants i esdeveniments de Barcelona
Amante de la gastronomía, catadora de nuevos sabores, lugares y experiencias.